Bambusowa deska do krojenia 45x34 cm
- Nowość
Kuchenne deski do krojenia i serwowania to jedne z podstawowych elementów wyposażenia kuchni. Dzięki nim praca w kuchni idzie sprawniej, a potrawy przygotowywane są w higienicznych warunkach. Z kolei zakąski serwowane na takich deskach prezentują się o wiele bardziej smakowicie.
Mogłoby się wydawać, że zakup takiej deski jest dość prosty. Jednak wybór odpowiedniego modelu, który ma być wytrzymały i praktyczny, nie może być dziełem przypadku. Co wziąć pod uwagę przy zakupie deski do krojenia? O czym warto pamiętać podczas ich użytkowania w kuchni?
Szukając idealnej deski do krojenia, musimy zadecydować, z jakiego materiału będzie wykonana. Najpopularniejsze są deski drewniane i bambusowe, ale to nie jedyny wybór. Mamy także deski wykonane z tworzywa sztucznego, kamienne, a nawet szklane. Deska plastikowa, czyli z tworzywa jest lekka, niedroga, łatwo dbać o jej czystość. To dobry wybór w przypadku krojenia drobnych rzeczy, w codziennym użytkowaniu. Deski z tworzywa nie mają jednak takich walorów wizualnych, jak deski drewniane.
Duża deska do krojenia z drewna to najlepszy wybór, gdy często gotujemy i potrzebujemy sprzętu solidnego, trwałego, a jednocześnie eleganckiego. Drewno prezentuje się szlachetnie, nawet pomimo upływu czasu, dlatego drewniana deska może nam posłużyć naprawdę długo. Do produkcji takich desek wykorzystuje się twarde drewno, takie jak kokos, buk, akacja, cis czy grab. Popularne są także deski bambusowe. Jeżeli chcemy korzystać w swojej kuchni z desek drewnianych, pamiętajmy, by używać osobnej deski do krojenia mięs i ryb, a osobnej do krojenia warzyw.
Deski kamienne najczęściej wykonane są z marmuru, granitu czy łupka. Świetnie nadają się do krojenia warzyw, owoców, mięsa, ryb, żywności gotowanej czy chleba. Ale ich elegancki wygląd pozwala także wykorzystywać je naczynie do serwowania przekąsek, na przykład serów i wędlin. Deski kamienne są niezwykle wytrzymałe i odporne na zarysowania. Mogą nam służyć wiele lat pomimo intensywnego użytkowania.
Jeżeli chcemy deskę do krojenia wykorzystywać także do serwowania, warto wybrać model o ciekawym wyglądzie. W naszym sklepie znajdziecie Państwo deski drewniane o ciekawych kształtach. Dla miłośników stylu rustykalnego polecamy drewnianą deskę do krojenia wykonaną z surowego drewna tekowego. Deska jest wykonana z naturalnego drewna i posiada nieregularne kształty, dzięki czemu jest bardzo oryginalna. Sprawdzi się zarówno jako deska do krojenia i serwowania, jak i podstawka pod świece czy garnek z gorącą potrawą. To uniwersalny i praktyczny element wyposażenia każdej kuchni.
Dla tych, którzy lubią ułatwiać sobie pracę w kuchni, proponujemy prostokątną deskę bambusową z nierdzewną, metalową tacą. Możemy na niej wygodnie zbierać obierki, odpadki lub też pokrojone drobno składniki sałatki czy innego dania. Deska jest mocna, trwała i elegancka.
Zachęcamy do zapoznania się z naszym asortymentem desek do krojenia i serwowania!